Dit jaar hebben we extra aandacht voor Geen knal? Laat zitten die bal! Het kan natuurlijk zijn dat er na het aansteken geen knal is. Laat de bal dan zitten. Probeer de bus nogmaals te ontsteken. Nog geen knal? Probeer het dan na enkele minuten nog eens. Weer geen knal? Trap dan vanaf de zijkant de bal eraf.

Carbidschieten is een prachtige traditie die naast het vertrouwde geknal zorgt voor veel gezelligheid en plezier tijdens de jaarwisseling. Maar wil je het gezellig houden? Schiet dan vooral veilig! Het aantal carbidknallers neemt nog altijd toe, maar we streven er naar het aantal (ernstige) ongevallen zo laag mogelijk houden. Deze ontstaan vaak door onwetendheid en/of het nemen van onnodige risico’s. Zorg daarom dat er altijd een Bewust Oplettende CarbidKnaller (BOCK) aanwezig is. Deze BOCK is op de hoogte van dé vijf tips.

De 5 tips voor veilig carbidschieten

  1. Bereid je goed voor. En informeer tijdig bij je gemeente naar de voorwaarden en vergunningen.
  2. Bescherm jezelf en anderen. Gebruik gehoorbescherming en draag een veiligheidsbril.
  3. Zorg voor EHBO. En voor voldoende blusmiddelen (water om te koelen, blusdeken) zodat je goed kunt handelen, mocht er toch iets verkeerd gaan.
  4. Gebruik goed materiaal. Gebruik alleen een melkbus in goede staat met een stevige bodem. Schiet met een plastic bal in plaats van een melkbusdeksel en zorg dat de bus – na het ontsteken – niet achteruit kan schieten.
  5. Ontsteek het carbid veilig. Ontsteek de bus met een fakkel op een stok, terwijl je aan de zijkant van de melkbus staat. Ga nooit op de bus zitten. Zorg dat het publiek op veilige afstand is.

Heb je vragen?

Stel ze gerust! Via onderstaand formulier kun je een vraag of opmerking naar ons sturen. Wij zorgen ervoor dat deze op de juiste plek terecht komt.